Încă din cele mai vechi timpuri, cosmetica a fost şi va rămâne printre principalele domenii din lume. Atâta timp cât vor exista idealuri de frumuseţe, cosmetica va fi acolo să ajute în îndeplinirea lor. Întrebarea este însă următoarea: să mergem pe urmele tradiţiei, a „leacurilor băbeşti” sau să rămânem în pas cu tehnologia şi tehnicile de ultimă oră care promit din ce în ce mai multe?

Există oare un motiv pentru care am renunţat la gomajul bunicii făcut din mălai şi ou, urmat de o sesiune serioasă de aburi la cratiţă cu prosopul pe cap şi extracţie făcută în faţa oglinzii cu lupa? Oare crema de gălbenele şi ceaiul de muşeţel şi-au pierdut din proprietăţi? Poate că nu, însă cu siguranţă nu suntem expuşi la aceiaşi factori precum în urmă cu 20 de ani.

Orice organism viu evoluează şi dezvoltă rezistenţă la factorii externi, de aceea şi noi ne bazăm pe înaltă tehnologie pentru a ține la distanță factorii nocivi organismului nostru. Nu punem sub semnul îndoielii efectele „leacurior băbeşti”, însă acelea erau potrivite pentru vremea lor. Nu ne mai putem baza pe o simplă infuzie de levănţică atunci când problema tenului nostru este cauzată de factori mult mai puternici, factori de natură chimică. Iar din momentul în care mediul extern toxic îţi atacă mecanismul intern, devine deja o problema de sănătate, nu doar de frumuseţe.

Anual se investesc sume importante de bani, mult timp si energie în contopirea studiilor medicinei cu cele ale cosmeticii, pentru ca noi să avem parte de cele mai bune rezultate din toate punctele de vedere. De ce să nu profităm de ele? Preferăm să pierdem timp şi bani încercând să reproducem diferite reţete de acum zeci de ani care ar putea sau nu să aibă un minim rezultat, avand totul la îndemână prin intermediul cosmeticienelor care se perfecţionează continuu si constant  în acest domeniu.

Dacă ai fi nevoit să suporți o intervenție chirurgicală ai apela la serviciile unui măcelar foarte documentat prin intermediul internetului sau la serviciile unui medic specialist in chirurgie care a făcut asta o viaţă întreagă şi care a studiat în acest sens? Imaginează-ţi că aceeaşi decizie o iei şi atunci vând vine vorba de tenul tău, în momentul în care alegi să te laşi pe mâna unui specialist, alegi practic un profesionist  cu experienţă.

“Leacurile băbeşti” sunt cele care au pus bazele tehnologiei actuale, iar pentru asta suntem recunoscători, le vom respecta ca pe principii de bază pentru totdeauna. De-a lungul timpului a existat totdeauna momentul in care discipolul îşi depăşeşte maestrul, aceasta fiind evoluția firească a lucrurilor.

Tehnologia folosită în domeniul cosmeticii este rezultatul implicit al miilor ani de istorie și progres, tradiția rămânind partea de bază din conceptul actual. Evident este faptul că, alegând doar forme tradiționale de întreținere nu putem atinge rezultate performante la nivelul cerințelor momentului, iar femeia in cautarea frumuseții va aluneca în altă extremă (subiect pe care il vom aborda intr-un articolul separat).